Forstærkning til hotel- og restaurationsbranchen

År efter år er problemet det samme: Hotel- og restaurationsbranchen har rekrutteringsvanskeligheder og mange virksomheder må tænke kreativt, når de skal have besat ledige stillinger op til en ny højsæson.



For at prøve at imødegå denne problemstilling forud for 2018 sæsonen, er der blevet sat et nyt initiativ i søen. Repræsentanter fra branchen har deltaget i et samarbejdsforum, et såkaldt ’task force’, bestående jobcentre fra Brønderslev, Hjørring og Frederikshavn samt faglige organisationer og to lokale uddannelsesinstitutioner Frederikshavns Handelsskole og EUC Nord - og naturligvis branchen selv. Det foreløbige resultat af arbejdet i task forcen er en kursuspakke som løber af stablen henover foråret 2018, med det klare formål at uddanne kommende personale til hotel- og restaurationsbranchen.

Afdækning af behov
Henover efteråret 2017 gennemførte de tre jobcentre og EUC Nord 115 interview med virksomheder inden for hotel- og restaurationsbranchen. Dels for at afdække hvor man havde oplevet rekrutteringsvanskeligheder i 2017 og hvor man forventede rekrutteringsvanskeligheder i den kommende sæson. Her viste det sig, at faglærte kokke og tjenere, samt ufaglært rengøringspersonale var de medarbejdergrupper, som virksomhederne havde haft sværest ved at rekruttere i 2017. Et billede der gik igen, i forhold til forventningerne til ny sæson. 

Virksomhederne blev desuden bedt om, at prioritere kompetencerne hos deres nye medarbejdere inden for hver faggruppe. Det har siden dannet grundlag for indholdet i kursusrækken.

Velbesøgt informationsmøde
De tre jobcentre har hver især screenet interesserede borgere og inviteret dem til et informationsmøde på Frederikshavn Rådhus. Informationsmødet var velbesøgt og efter oplæg fra henholdsvis Hotel Skagen Strand, Restaurant Lilleheden og EUC Nord med tilhørende spørgerunder, havde man mulighed for på tomandshånd at få en samtale med en uddannelseskonsulent eller en jobcenterrepræsentant. Indlæggene fra de to virksomheder gav et indblik i både hvordan arbejdsdagene kan se ud inden for hotel- og restaurationsbranchen, hvad lønniveau man kan forvente og ikke mindst hvilke fordele man har, som ansat inden for branchen. Her var der fra Lillehedens side blandt andet fokus på det sociale liv og sammenhold blandt personalet, samt de fordele som det kan give, at have fri på tidspunkter hvor andre normalt er på arbejde.

Hele seancen resulterede i, at 20 personer meldte sig klar til uddannelse og til en potentiel karrierevej inden for hotel- og restaurationsbranchen.

Teori og praksis
Opkvalificeringsforløbet finder ikke alene sted i EUC Nords undervisningslokaler, da der ind imellem kurserne er planlagt 10 dages virksomhedspraktik for deltagerne, enten på et hotel eller i en cafe/restaurant. Dette følges op med yderligere 10 dages praktik, når kursusrækken er slut. På denne måde får deltagerne mulighed for, at afprøve de tillærte kompetencer, eksempelvis inden for grundtilberedning, hygiejne eller servering, i praksis samtidig med, at man får mulighed for at skabe sig et netværk inden for branchen hvilket i sidste kan føre til en ansættelse.

Om processen udtaler Markedschef fra EUC Nord, Kasper Boelskifte-Jensen at: ”Det har været en spændende proces og rigtigt givtigt at arbejde tæt sammen, både skole, jobcentre og branchen. Gennemførelsen og resultaterne af interviewrunden med virksomhederne har givet os enormt meget relevant viden og har skabt grundlag for, at vi har kunne sammensætte et så fagligt og kvalitativt relevant kursus forløb som muligt.”

Den 25. april er deltagerne færdige med den sidste praktik i forløbet og det er derefter håbet, at de hver især kan udnytte deres nye kompetencer og netværk, til at finde sig et arbejde. Både jobcentre såvel som skole understøtter også denne proces og der er et begrundet håb om, at branchen tager godt imod forstærkningen, så man kan være klar til den nye sæson.

For yderligere information kontakt markedschef Kasper Boelskifte-Jensen på tlf. 7224 6655 eller mail kbj@eucnord.dk