EGU-elever klar til at sætte sig bag rattet hos nordjyske vognmænd
10 unge EGU-elever har gennemført 99 prøver på 20 uger på EUC Nords transportuddannelse i Frederikshavn. Alle har fået praktikplads hos nordjyske vognmænd. Hemmeligheden bag successen er en håndholdt indsats, hvor man for første gang har samlet EGU-eleverne i samme klasse.
De kalder sig EGU Truckers, og de har til sammen gennemført 99 teori- og køreprøver på blot 20 uger. Det svarer til, at de har haft 14 dage til at indlære et nyt undervisningsområde. Tirsdag den 2. juli afslutter de skoledelen af deres Erhvervsgrunduddannelse (EGU) på EUC NORD i Frederikshavn. De 10 EGU-elever stråler om kap med solen, for de har succes på skolebænken for første gang i deres liv, og de har i fået kørekort til arbejdsmarkedet. Det er nemlig lykkedes alle ti elever få en praktikpladsaftale med virksomheder i Nordjylland. De har gennemført et fælles skoleforløb under det, der kaldes Anderledes Arbejdsmarkedsuddannelser, der har til formål at give medgang ved at styrke og løfte elever fagligt, mentalt og socialt.
Skræddersyet undervisning
Eleverne selv er ikke i tvivl om, hvad der er forklaring på deres succes: De har gennemført uddannelsen som et hold, og undervisningen er skræddersyet til dem. For Jan Petter Magnussen, der har ADHD og angst, betyder det en verden til forskel:
”Det betyder alt, at jeg er kommet ind i en lille klasse. Det gør mig tryg, at jeg møder de samme kammerater og lærere hver dag. Forløbet er meget struktureret og skemalagt, så jeg ved altid, hvad der skal ske. Lærerne har taget os i hånden og ført os igennem på en måde, der passer til os. Vi sidder ikke og terper i en bog. Vi får teorien ind ved at lytte til lærernes oplæg, ved at arbejde på pc’en og ved at se tingene i virkeligheden. Vi står fx ude ved lastbilen og får lov at tippe førerhuset, så vi kan se motoren, og på den måde lærer vi at omsætte teorien til praksis,” fortæller Jan Petter Magnussen, EGU Truckers.
Kim Bille Christensen har i samarbejde med kollegaen Nikolaj D. Kristensen skræddersyet 20 ugers skoleforløb til de 11 unge, som ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse, fordi de har faglige, personlige og sociale udfordringer:
”Man skal blive til nogen, før man kan blive til noget. Vi skaber de ydre omstændigheder, der kan give eleverne fremgang. Vi indretter lokalerne efter pædagogiske motivationsteorier, og den daglige undervisning er understøttet af et karismatisk lærerteam med hver sine specielle kvalifikationer. Vi anvender alternative læringsformer og udvikler undervisningsmaterialer, der tager udgangspunkt i de unge, og det som de har svært ved. Vi underviser i transport-dansk og transport-matematik, og vi arbejder med kommunikation, konflikthåndtering, værdier, teambuilding og Crossfit for at bygge EGU Truckers op som et hold. De har fået skabt et helt fantastisk sammenhold, der sjældent at set på skolen” siger Kim Bille Christensen, lærer, EUC Nords Transportuddannelser.
Fra kontanthjælp til selvforsørgelse
EGU Truckers har taget det store kørekort til at køre lastbil i de virksomheder, hvor de snart begynder i praktik. De har også taget det store kørekort til at mestre deres eget liv. Dermed er der også en samfundsmæssig gevinst at høste af forløbet, der er det første af sin art i Danmark:
”Det er fantastisk, at ti unge mænd, der for få måneder siden var kontanthjælpsmodtagere, nu får en fod indenfor på arbejdsmarkedet hos vognmænd her i kommunen og i vores nabokommuner. Det er en lykke for de unge, at de kan stå på egne ben, og det er godt for Frederikshavn Kommune, at vi får flyttet de unge fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse. Det her et rigtig godt eksempel på, at vi kan gøre en kæmpe forskel med en målrettet, håndholdt indsats gennem samarbejde på tværs af kommunens Ungeenhed, Produktionsskolen, EUC Nord og virksomhederne”, siger John Karlsson, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Frederikshavn Kommune.
For 20 uger siden begyndte 11 unge i skoleforløbet. Af dem har ti unge bestået deres teori- og køreprøver og kan nu starte i praktik. De skal arbejde med transport i 1,5 år, før de er færdige med deres uddannelse.