BTU – en vej til uddannelse
Næsten 100 unge har været på BTU for at blive afklaret til uddannelse
På EUC Nord sidder Lonnie Thomsen med et smil på læberne og ser ud på de mange nye kammerater hun har fået i det sidste halve år på BTU (Brobygning til Uddannelse), som holder til på EUC Nord. I dag er der Åbent Hus og Lonnie skal byde gæsterne velkommen med en tale.
- For et halvt år siden var jeg ked af det og vidste ikke, hvad jeg skulle i fremtiden. På kommunen havde de erklæret mig uddannelsesparat, hvilket gav mig et år til at finde op og ned på, hvad jeg skulle fremover. Endnu et tilbud i rækken af meningsløse aktiviteter, og jeg havde bare ikke lyst til mere… Men min sagsbehandler tog mig i kraven og fik mig afsted herud på EUC Nord. Det første jeg lærte var at møde til tiden – det kunne jeg godt forholde mig til. Derefter er det bare gået dag efter dag med at bygge på mig og få mig til at være mere positiv. Og så står jeg her i dag i godt humør og med masser af mod på tilværelsen!
Kommunal opgave
BTU er et samarbejde mellem EUC Nord og Hjørring Kommune. Det henvender sig til alle unge mellem 18 og 29 år på uddannelseshjælp, som kommunen har erklæret uddannelsesparate. Det betyder at de skal starte på en uddannelse inden for 1 år. På BTU hjælper man de unge med at finde den rigtige uddannelse samtidigt med at man får styr på mange af de problemer de unge kommer med. Fx økonomiske eller helbredsmæssige problemer. Lonnie Thomsen startede i sin tid på sygeplejerske-uddannelsen, men måtte stoppe på grund af en nervesygdom i ryggen. Det slog hende ud og det er først med BTU hun igen er klar. Hun vil gerne starte på Hjørring Seminarium og samtidigt uddanne sig til Positiv Psykologivejleder.
Åbent Hus
Lonnie er en af værterne ved Åbent Hus, hvor elever og lærere fortæller om deres tid hos BTU samtidigt med at man kan se nogle af de ting de har lavet. Projektmedarbejder hos EUC Nord, Camilla Steen, står for BTU på EUC Nord og hun roser Lonnie for hendes tale til gæsterne.
- Vi har et meget fint samarbejde med Hjørring Kommune, og jeg synes EUC Nord passer fint til projektet. Vi har nem adgang til en række læringsaktiviteter på mange forskellige områder, fx, byggeri eller kost og sundhedsområdet. Vi har også et godt netværk til andre uddannelsesinstitutioner, hvor de unge kan komme i praktik. Lonnie skal fx i praktik på Lundergårdsskolen inden længe. Og så kan vi skabe nogle gode rammer for deres hverdag, hvor de kan dyrke det fællesskab, der er utroligt vigtig i dette projekt. Her kan de unge snakke med andre med samme udfordringer, man kan hjælpe hinanden og man kan trøste hinanden, når tingene går skævt.
Camilla Steen fortæller endvidere at de unge kan være hos BTU i op til et år, men det mest normale er mellem 3 og 6 måneder.