Nordjylland har brug for unge, der tager en erhvervsuddannelse

Ifølge statistikkerne vil især de mindre og mellemstore virksomheder efterlyse kvalificeret arbejdskraft i de kommende år. Særligt de faglærte med en erhvervsuddannelse, der har valgt

at supplere med en videregående uddannelse, vil være i høj kurs.

Nordjyske Erhvervsskoler ser en stor udfordring forbundet med, at de unge og deres forældre ikke kender til mulighederne forbundet med erhvervsrettede videregående uddannelser. Derfor har de fredag 6. februar samlet 85 uddannelses- og erhvervsvejledere samt erhvervsskoleledere fra Nordjylland for at inspirere og oplyse dem om, hvordan de kan løfte den vigtige opgave forbundet med at vejlede de unge og deres forældre om muligheder og fordele forbundet med at tage en erhvervsuddannelse, og bruge den som afsæt for at læse videre.

Centerleder Martin Rovs Hansen fra Studievalg Nordjylland ser konferencen som en god anledning til at forberede studie- og uddannelsesvejlederne og klæde dem på til at vejlede ud fra den nye EUD-reform, der træder i kraft 1. august 2015.

– De unge skal have et ordentligt grundlag for at beslutte sig for, hvad de skal læse og bruge fremtiden på. I Nordjylland har Studievalg Nordjylland sammen med Nordjyske Erhvervsskoler blandt andet lavet et særligt tiltag for at lave brobygning for erhvervsuddannelser sammen med de videregående uddannelser. Tanken er, at det skal være nemmere for de unge at forholde sig til mulighederne ved at opleve fagene, undervisningen, studiemiljøet med mere. Det kan de gøre tre-fire gange om året, og de kan besøge uddannelsessteder som UCN, Martec og AAU, der foreløbigt er med i brobygningsprojektet, fortæller Martin Rovs Hansen.

En håndfuld studerende deltager også i konferencen for at fortælle om de oplevelser og erfaringer, som de har gjort sig i forhold til overgangen fra en erhvervsuddannelse til en videregående uddannelse. Fælles for Merete Lauterbach Larsen med SOSU-baggrund, Dion Clement Nøhr med teknisk baggrund og Ditte Marie Hein Larsen med merkantil baggrund er, at de kommer med erfaringer i bagagen, der gør dem til målrettede og motiverede studerende:

– Jeg har taget en kontoruddannelse med speciale i administration og er i gang med en professionsbachelor i administration på UCN. Jeg er lidt ældre end gennemsnittet, og jeg kan biddrage med uddannelse- og erhvervserfaring og føler jeg mig rigtig godt rustet og motiveret til at tage en uddannelse i dag. Mine yngre medstuderende spørger ofte, hvordan jeg kan nå at læse så meget, og jeg spørger til gengæld dem, hvordan de ikke kan nå det, da de ikke har de samme forpligtelser. Modenhed og målrettethed gør nok den største forskel, fortæller Ditte Marie Hein Hansen.

Et par erhvervsfolk bidrager også med erfaringer på konferencen. Flemming Simonsen er produktionsteknolog ved Sintex i Hobro, og han er gået vejen fra at være faglært til at videreuddanne sig. Efter at gå ud af folkeskolen i midten af 9. klasse tog han en maskinarbejderuddannelse og efterfølgende en produktionsteknologuddannelse på UCN:

– Fordelene i mit job i dag er, at jeg har været på gulvet og stået ved drejebænken. Jeg kan derfor se problematikker fra flere sider og kender kulturen i produktionen. Hvis jeg skal forbedre processer i fremstillingen, så har jeg bedre kvalifikationer til at løse opgaven, da jeg selv har kendskab til at sidde ved maskinen, fortæller Flemming Simonsen.

Kim Øster Larsen fra Aalborg Portland supplerer med sine erfaringer med at ansætte de erhvervsuddannede:

– Vi får de bedste ansøgninger fra folk med en erhvervsuddannelse. De har en større grad af afklaring i forhold til, hvad de gerne vil lave, og de bringer mere på bordet. De har ”drive”, og de tør udfordre kollegaer og ledere, fordi de har erfaring og en praktisk tilgang til at løse opgaverne, fortæller Kim Øster Larsen.

Afslutningsvis sætter administrerende direktør Henrik Mørkholt fra DESMI Pumping Technology streg under, at man kan komme langt med en erhvervsfaglig uddannelse. Selv er han uddannet automekaniker i 1989 og er i dag chef for 540 medarbejdere:

– Uanset hvad du skal, så må du videreuddanne dig hele livet. Jeg tog en maskinmester- og merkonomuddannelse og har sidenhen suppleret med NLP Business Practioner for at lære mere om mennesker og læring. Og jeg har nu påbegyndt en MBA på Aalborg Universitet i 2014, fortæller Henrik Mørkholt.

Konferencen er ét blandt flere initiativer, som Nordjyske Erhvervsskoler tager for i fællesskab at styrke erhvervsuddannelserne, som et samlet projekt finansieret af Region Nordjylland. Et led i styrkelsen er at skabe overblik over videreuddannelsesmulighederne med en erhvervsuddannelse, samt hvad det kræver at tage en videregående uddannelse.

Tilbage